Magiczne zioła – Pokrzywa

Pokrzywa – roślina znana od wieków była od dawna stosowana w medycynie ludowej.
Występuje praktycznie w całej Polsce, niestety, uważana jest często błędnie za chwast. Pokrzywa posiada wiele właściwości leczniczych, ponadto zawiera wiele witamin, mikroelementów oraz soli mineralnych dlatego wykorzystywana jest także w kuchni. Roślinę tą możemy spotkać już teraz w maju i korzystać z jej dobrodziejstw aż do później jesieni.

Pokrzywa posiada właściwości moczopędne, jest bardzo pomocna przy leczeniu kamic nerkowych czy zapaleń układu moczowego. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje, takie jak złogi kwasu moczowego, usuwa wodę z organizmu, dlatego jest także pomocna przy odchudzaniu. Roślina ta jest skuteczna jako leczenie wspomagające przy chorobach reumatycznych, artretyzmie, a także chorobach skórnych szczególnie tych dotyczących wieku młodzieńczego.

Pokrzywa działa zbawiennie na układ trawienny. Przede wszystkim przyśpiesza przemianę materii, a także wzmaga apetyt. Bardzo mocno wspomaga i poprawia pracę trzustki, wątroby i jelit.

Posiada ona działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczać schorzenia skórne, takie jak: ropnie, trądzik, łupież czy łojotok. Działa ona także odżywczo na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkowo zwalcza zapalania skóry czy zapalenia mięśni. Dzięki zawartemu żelazu jest polecana osobom zmagającym się z anemią.

Kiedy przysłowiowo „pokłujemy” się pokrzywą najlepiej przykładać okłady z liści babki, mięty, szałwii lub szczawiu. Dzięki temu, pieczenie i swędzenie dość szybko ustąpi i nie będzie tak dokuczliwe.

W pokrzywie zajmują się między innymi takie sole mineralne i pierwiastki jak: krzem magnez, potas, wapń i żelazo, dodatkowo zawiera chlorofil. Jest to także źródło cennych witamin takich jak: A, B, C, K. Dlatego warto wprowadzić ją do codziennej diety, np. w postaci ogólnodostępne herbaty do picia, czy dodatku do sałatek.

Wróżka Mariwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *